Herstel bestaat

Twintig openhartige verhalen                                         

Ter ere van haar 550-jarig jubileum geeft Altrecht op 8 maart het boek ‘Herstel Bestaat’ uit. In dit boek staan  twintig openhartige verhalen over hoe psychiatrische problemen je leven veranderen en kleuren.

De geportretteerde (ex-)cliënten hebben hun hart in de handen van twee interviewers, Simone Lensink en Tessa Ledder, gelegd  en bieden de lezer daarmee inzicht in hoe zij ondanks hun problemen kans hebben gezien hun leven weer op te pakken en nieuwe wegen in te slaan. Door hun innerlijke kracht en enorme wil om weer ten volle mee te draaien, hebben zij hun plek in de samenleving (weer) gevonden. Zij laten zien dat herstel bestaat!


 “Ik dacht dat ik alles kwijt was en niks meer kon. Maar het bleek allemaal onder een laagje sneeuw te liggen. Dat smelt nu langzaam weg. Daar ben ik zo blij mee! Ik heb mijn toekomstplannen en dromen moeten bijstellen. Maar ik ben tevreden met het niveau waarop ik kan meedraaien. Ik heb een uitdagende baan en ben blij als het vandaag goed met me gaat. Op deze manier kan ik vrolijk tachtig worden.” – vertelt Matthijs Goetheer in het boek.

De meeste trots en de grootste voldoening ontlenen de geïnterviewden aan het gevoel weer deel uit te maken van de samenleving en daar ook weer een nuttige bijdrage aan te kunnen leveren. Het gebruiken van mogelijkheden om mensen weer te laten deelnemen aan het maatschappelijk leven is één van de belangrijkste taken van Altrecht. Omdat taboes en stigma’s dit belemmeren gaat Altrecht tijdens het 550-jarig jubileum onder het motto ‘Geen drempel, geen stempel’ de strijd aan tegen de stigmatisering van de geestelijke gezondheidszorg.


“Ik heb veel verloren jaren; die haal ik niet meer in. Daardoor heb ik privé nog af en toe best moeilijke momenten. Maar ik ben blij en trots op m’n werk. Ik gebruik mijn ervaring om anderen te helpen. Dat geeft veel voldoening. En daardoor gaat het met vallen en opstaan ook steeds beter met mij.” – Jonneke Ravenhorst in Herstel bestaat.

Lees hier alvast één verhaal uit Herstel bestaat.

Kopen of bestellen?

Herstel bestaat is een uitgave van de Cliëntenraad van Altrecht. Het boek kost € 5,- en is verkrijgbaar bij de recepties van de vestigingen van Altrecht of voor € 8,- (incl. verzendkosten) te bestellen via centraleclientenraad@altrecht.nl 

Colofon Herstel bestaat