Geen drempel, geen stempel

Onder het motto Geen drempel, geen stempel, geeft Altrecht in elf themamaanden invulling aan het doel van het feestjaar 2011: Een intensieve bijdrage leveren aan het destigmatiseren van de ggz en aan het wegnemen van drempels die de toegankelijkheid van de ggz belemmeren.

Eén op de vier
Met een ontsteking gaan we al snel naar de huisarts. Wie een been breekt vindt het niet erg om te laten zien dat hij op krukken loopt. Maar wanneer geconstateerd wordt dat iemand een psychisch probleem heeft, schrikken buitenstaanders hiervan. Dit terwijl één op de vier Nederlanders in zijn leven te maken krijgt met psychische problemen. Veel van deze problemen blijven verborgen omdat men er niet over durft te praten met als gevolg dat mensen (te) laat hulp zoeken of in een isolement raken.

“Doordat ik een geschiedenis heb in een psychiatrische instelling ontwijken mensen die periode liever. Ze bang zijn dat ik het te moeilijk vind om er over te praten. Maar eigenlijk is het omgekeerd.”
-Pino

Psychische problemen zijn niet raar en maken voor veel mensen onderdeel uit van het dagelijks leven.

“Ik mag dan allerlei stoornissen hebben, maar ben toch hetzelfde als iemand die dat niet heeft! Iedereen wordt blij van de zon en somber van de regen! Bij mij blijft het alleen iets langer hangen.”
- Pino

Altrecht ggz wil mensen met psychiatrische problematiek met behulp van gespecialiseerde behandeling en begeleiding, zo snel en goed mogelijk in al hun rollen weer deel laten uitmaken van de samenleving. Bestaande stigma’s en taboes belemmeren dit.
Reden voor Altrecht om tijdens het jubileumjaar, onder het motto ‘Geen drempel, geen stempel’, een intensieve bijdrage te leveren aan de destigmatisering . Wilt u weten hoe? Bij de verschillende maandthema’s ziet u welke activiteiten Altrecht organiseert.

'Waarom werk jij zoveel?', vroeg mijn therapeut. Ik had zin om haar dezelfde vraag terug te stellen. Waarom zou ik minder moeten werken omdat ik toevallig bipolair ben? Het bevalt me goed, ik kreeg ondanks een opname een vast contract van mijn werkgever en ik zou het contact met mijn collega's en het gewone kantoorgedoe nooit meer willen missen.

-Carice de Wildt
 Onderzoeker/schrijfster