Kunst en psychiatrie hebben al sinds mensenheugenis een bijzondere relatie. De wisselwerking tussen kunst en psyciatrie leidt tot opvallende, verfrissende resultaten. Dat laten we deze maand zien!

Altrecht Korenslag

Drie Altrecht-koren streden op dinsdag 10 mei om de titel 'Toonaangevend Altrechtkoor 2011'. Het kleinkoor Tourdion, het popkoor Joyfull en het smartlappenkoor Tranen met Tuiten maakten het de jury erg moeilijk. Uiteindelijk werd het kleinkoor Tourdion tot winnaar uitgeroepen. De avond was dermate succesvol en gezellig dat meteen besloten is de Korenslag een vervolg te geven.

Expositie Kunst bij Willem!

Kunst bij willem! is een tentoonstelling in het Willem Arntszhuis met kunst van cliënten van Altrecht en werken van kunstenaars die hebben gewerkt in Het Vijfde Seizoen in Den Dolder. De expositie is te zien van 19 mei tot en met 5 juni.

De tentoonstelling toont hoe Altrecht met haar kunstbeleid midden in de samenleving staat en een brug slaat tussen kunst en psychiatrie. Dat gebeurt op twee manieren: in Het Vijfde Seizoen worden professionele kunstenaars uitgenodigd om binnen de context van de instelling te werken. Andersom vindt de cliëntenkunst via de artotheek een weg naar particulieren, bedrijfsleven of verzamelaars.

“Kunstenaars zijn als geen ander in staat via hun werken mensen op een andere manier naar de psychiatrie te laten kijken. Ze leveren zo een positieve bijdrage aan de beeldvorming. Voor cliënten is het maken van kunst een belangrijke vorm van expressie. Het geeft hen zelfvertrouwen en het gevoel gehoord en gezien te worden als hun werk via onze artotheek de samenleving ingaat”, aldus Esther Vossen, adviseur kunstbeleid bij Altrecht.

Deelnemende kunstenaars:
Ibo Jurgens, Sylvia  Borst, Max Springer, Hennie Mulder, Mohammed Nounad, Eduard Koelewijn, Nicole Meijlink en Anton Westbroek, Niels Kruissink, Katinka Slik, Jikke van Loon,Fransje Killaars, Chris Baaten, Frank Bloem, Annemiek Vera, Jean Bernard Koeman, Antoinette Nausika, David Bade, Lotte van Lieshout, Mariska Voskamp, Lisette Verkerk, Mella Jaarsma, Annaleen Louwes, Mario Rizi, Roberto de Jong

Locatie: Eerste verdieping van het Willem Arntsz Huis, Lange Nieuwstraat 119 in Utrecht

Openingstijden:
di  t/m vrij 14.00 - 18.00 uur
za en zo 12.00 - 18.00 uur

Rondleidingen
De organisatie van de tentoonstelling verzorgt rondleidingen voor cliënten. Bij voldoende belangstelling kan ook vervoer naar het WA Huis worden geregeld. Na afloop van de rondleiding is er voor de cliënten en hun begeleiders koffie, thee en wat lekkers. De rondleidingen worden gegeven op:

Vrijdag 27mei: 10.30 tot 11.15   en 11.45 tot 12.30 uur
Dinsdag 31-mei: 10.30 tot 11.15  en 13.00 tot13.45 uur
Vrijdag 3 juni: 10.30 tot 11.15 uur

Er is per rondleiding plaats voor ongeveer 15 personen incl. begeleiding. Aanmelden kan via: tentoonstelling@altrecht.nl Vermeld dan ook of er vervoer geregeld moet worden.
 

Battle of the Bands

Maar liefst acht bands doen op dinsdag 17 mei mee met de Battle of the Altrechtbands. Vanaf 20.00 uur strijden zij in de Fabrique in Utrecht om de titel 'Beste Altrechtband van het jubeljaar'! Rond 23.00 uur zal een deskundige jury haar oordeel vellen. Veel muziek, geen entree. En het publiek stemt mee dus: zorg dat je erbij bent!

De Fabrique is te vinden aan de Westkanaaldijk 7 in Utrecht.

De bands die meedoen zijn:

OpSessie (Coverband)
Linda Pelser - Zang
Rob Meykamp - Gitaar
Bob Waaier - Gitaar
Eric van de Peppel - Drums
Alex Begeman - Basgitaar
Daan Borkus – Toetsen

QuiP (rock)

Stijn Hagenaars - zang en gitaar
Douwe Hoekstra - Lead Gitaar
Antwan Cornelissen – Basgitaar
Dimitri de Swart  - Drums


Friend &  friends (coverband, indorock)
Roy -  zang, gitaar
Carl – Drums
René  - sologitaar, zang
Ray  - Bas, zang
Gilbert  - Toetsen, zang

Waiting for Wood (rock coverband)
Rick - gitaar en zang
Bas - bas en zang
Boudewijn Leffertsma – drums

Boogieband
Chris - lead zang


Fubar
(covers)
Ruud Coenen – gitaar
Jan Ravestijn  - drums
Theo Mathot – toetsen
Fred Flos – bas
Rene Jager – zang en gitaar

Verrekte Knoeris (beatleske new wave)

Joek Veldman - zang, gitaar
Hans de Boer - bas, zang
Steeph Custers - viool, zang
Peter Bremers - drums, zang

Armstrong (coverband)
Theo Vastenburg – Zang
Jochem van den Heuvel - Gitaar & Backing vocals
Jan Vissers - Toetsen & Backing vocals
Marcel Diepenbroek - Basgitaar & Backing vocals
Hans Post - Drums